Gården....

 

Vill du köpa köttlådor? Vi har alltid köttlådor på gång, wagyu-korsningar, gräsuppfödda, och vi kan garantera att köttet är något alldeles extra! På vår Facebooksida kan du se när det är lådor på gång. Färdiga hamburgare har blivit en riktig favorit, liksom shortribsen. 

Enklast beställer du via ett PM på vår Facebooksida, där du också kan ställa frågor om våra produkter. Hamburgararna säljs frysta i lådor om 20 eller 40 st. Du kan även beställa dem packade 2 och 2, vacuum-förpackning. Om du vill testa finns dessa tidvis att köpa på 24Sju i Bjärsjölagård, där finns också färs och ryggbiff.

 

För dig som vill ha din låda hemleverad rekommenderar vi att du gör det via Hagalunds Gårdsmat, som vi samarbetar med. Gå in på  Hagalunds Gårdsmat, där du bekvämt kan beställa en låda för hemleverans.

 

Bilden nedan visar ryggbiffen på en kviga vi slaktat. Numera klassar sig våra djur premium-marmorerade, dvs den högsta klasen som ges djur av svenska slakterier.Svensk "Kobe-biff"


Här finns massor av filmer om köttet och rasen http://www.youtube.com/results?search_query=wagyu...


Våra djur


Just nu har vi följande djur 
* fullblodstjurarna Kenshin ET och Friskatorpets Aristocat

* Korsningstjuren Turbo (far röd wagyu, Ashwood FX013)

* Belted gallowaytjuren Alex av Åbuen för att bibehålla köttkvaliteten och öka antalet hornlösa djur
* 13 kor med 25-75 % wagyu (F1-F3)

* ca 25 kvigor från 2021/2022 (50-93,75 %) 
* I år kommer vi att slakta ett halvt dussin djur, företrädesvis ungkor

Våra djur är efter Takamichi Doi, Shogun ET,  Asayake Shinnen, Kenshin ET, Isleholms Terutani, Ashwood FX 007, Ashwood FX013, Viagra, Wagus, Kiyoshi
Samtliga wagyu-djur stammar från den mest marmorerade linjen av rasen, Tajima
Bilden nedan Ashwood FX013

 

WAGYU

Wagyu är japanska och översätts från japanska där (Wa) betyder japansk och (gyu) nötboskap. Detta är ett samlingsnamn för ett flertal underraser.
Den största av dessa underraser är svart Wagyu (the Japanese Black), de övriga är röd, kullig och korthornad Wagyu. Inom dessa underraser så finns flera olika linjer med olika egenskaper, linjer härstammar från enstaka djur som blev isolerade i olika delar av Japan från mitten av 1800-talet. Från 1635 till 1838 var det förbjudet att äta kött från fyrbenta djur i Japan och rasen avlades fram som dragdjur i det svårtillgängliga japanska landskapet. Ett gott dragdjur skulle ha både bra styrka och uthållighet, ett muskulärt djur ger styrka och det intramuskulära fettet (sk marmorering) gav energi till musklerna då uthålligheten krävdes. Dessa helt unika egenskaper ser man inte vid avel av klassiska köttdjur då oftast mängden kött på ett djur var den önskade egenskapen att avla på.
1975 så exporterades de första Wagytjurarna till USA med ändamål att delta i ett forskningsprojekt om hur foder kan förbättra den redan fina köttkvaliteten. Under början av 1990-talet så importerades ytterligare en grupp med individer. Då projekten avslutades så såldes djuren till lantbrukare i USA. Detta är början till Wagyurasens existens utanför Japan.
Det är endast djur från svart och röd Wagyu som finns utanför Japan. Wagyu-rasen är belagd med exportförbud från Japan då den anses som en nationalprodukt. Det finns fyra dominerande linjer inom den svarta Wagyu-rasen, Tottori, Tajima, Shimane and Okayama. Tajimalinjen är den linje som har utmärkt sig speciellt vad gäller köttkvaliteten i form av utsökt fettmarmorering. Våra djur stammar alla från semintjurar från tajimalinjen liksom våra fullblodstjurar gör. Det är den som rekommenderas till tunga köttraskor och -kvigor. Den har bäst marmorering med också minsta djuren och den med sämst produktion av mjölk till kalvarna.
Det mesta köttet av wagyu som importeras idag, är sk F1, dvs 50 % wagyu och 50 % något annat, tex angus. Nästa generation, 75 % wagyu, kallas F2 osv.

                        

Magnifika Friskatorpets Aristocat

Nedan Kenshin ET sommaren 2016

Nedan kött från en son till Kenshin, bilderna kommer från Kenshins uppfödare i Tyskland, Havel Wagyu